12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInundatiile grabesc dezvoltarea Doljului

Inundatiile grabesc dezvoltarea Doljului

Revarsarea apelor fluviului a modificat relieful Luncii Dunarii si harta geografica a judetului. Acum, dupa ce apele s-au retras si oamenii s-au reintors la viata lor, autoritatile cauta solutii pentru valorificarea coridorului Dunarii, conform normelor europene.


In perioada inundatiilor din luna aprilie, atunci când apele fluviului au acoperit Lunca Dunarii si au distrus sute de case din sapte localitati riverane, oameni si autoritati sopteau ca Dunarea isi vrea inapoi pamântul. Acum, dupa ce apele s-au retras, se poate spune ca natura a câstigat, recreând fostele balti desecate prin anii ’70. In schimb, se vor construi diguri in jurul localitatilor inundate, Rastul va fi stramutat, iar comunele Cârna si Negoi se vor extinde. Autoritatile sunt nevoite sa refaca hartile topografice si geografice ale sudului judetului si sa gaseasca solutii de dezvoltare pentru noile lacuri formate de Dunare. „Modificarile pe care le va suferi harta judetului sunt normale, având in vedere circumstantele. Singura schimbare majora va fi in cazul Rastului, sat care s-a mutat la cinci kilometri fata de vechea asezare. In rest, extinderea comunelor Cârna si Negoi se putea intâmpla in orice alt moment, deoarece fiecare localitate sufera de-a lungul timpului extinderi sau restrângeri“, a explicat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj.


Sinistratii stramutati isi cumpara case


Dar cum de la teorie la practica e cale lunga, primarii comunelor Negoi si Cârna se lupta in continuare cu problemele juridice ale terenurilor unde vor fi reconstruite casele. „Majoritatea oamenilor care au teren in zona unde se va extinde satul au fost de acord sa faca schimb de terenuri cu familiile care vor fi stramutate. Din cele 47 de familii care se vor muta, doar doua nu au teren pe care sa-l dea la schimb si aceasta problema va fi rezolvata de primarie. Deocamdata, s-au facut masuratorile si asteptam sa se faca hartile pentru a incepe punerea in posesie. In paralel vom rezolva situatia juridica a terenurilor si vom imparti materialele de constructie care vor veni de la Bucuresti“, a mentionat Sorin Voinea, primarul comunei Negoi.


La Cârna nici nu au inceput masuratorile pentru extinderea localitatii pentru ca primaria este inca in tratative cu proprietarii terenurilor pe care va trebui stramutate cele 20 de case. Satui sa mai astepte un raspuns din partea autoritatilor, sinistratii care vor fi mutati au inceput sa-si cumpere case in sat. „Purtam inca discutii cu proprietarii celor cinci hectare de teren unde vor fi stramutate casele ce nu mai pot fi construite pe vechile amplasamente, dar in acest timp unii din acesti oameni au inceput sa cumpere casele parasite din incinta satului“, a spus Constantin Radu, primarul comunei Cârna.


Turism in zonele sinistrate


In afara de stramutarea Rastului si extinderea localitatilor Negoi si Cârna, autoritatile trebuie sa gaseasca o intrebuintare noului relief format de Dunare. Specialistii institutiilor care se ocupa cu reamenajarea coridorului Dunarii si cei ai Ministerului Mediului, Padurilor si Gospodaririi Apelor incearca sa ofere autoritatilor doljene cele mai bune solutii pentru valorificarea coridorului Dunarii.


„Se poate crea un culoar de dezvoltare economica pe cursul Dunarii. Cum terenurile agricole din Lunca Dunarii nu erau la fel de productive ca acelea din vestul judetului, putem sa valorificam lacurile facute de Dunare. La un moment dat, o plimbare cu barca poate aduce venituri mai mari decât un hectar de pamânt“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Si Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, considera ca lacurile din Lunca Dunarii constituie un avantaj pentru Dolj. „Trebuie sa luam exemplul tarilor din amonte, care si-au amenajat cursul Dunarii, sa refacem coridorul verde si sa profitam de lacurile Rast, Bistret, Suhaia, Potelu, care s-au format din nou pentru ca specialistii considera ca suprafetele umede si luciurile de apa vor ramâne“, a explicat Prioteasa. Chiar daca amenajarea coridorului Dunarii va contribui la un moment dat la dezvoltarea economica a judetului, baltile din Lunca Dunarii vor aminti mereu de drama miilor de sinistrati doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII